Vår historia

Trolska Skogen är en levande sagoskog i Mellanfjärden mellan Hudiksvall och Sundsvall.

Här går naturen, sagor, folktro, musik och sång hand i hand. Första äventyret spelades sommaren 2011 och varje år besöker 30 – 40 000 personer den trolska världen.

Våra föreställningar genom åren

2011 Gullfinas Hemligheter
2012 Älvablåst och Drakdrömmar
2013 Den förtrollade asken
2014 Trollen i trassel
2015 Jätten Hjärtegulls gåta
2016 Önskeskogen
2017 Skägget i brevlådan

Moster Kastanj Etters julklappar
2018 Fjärilar i Magen

Stjärnsmulorna

 

 

2019 Tick Tack Tiden

Världens starkaste pepparkaka

2020 Det stora födelsedagsknaset

2021 Det rysliga trollet Mums Filibabba

Det stora bakslaget

2022 Älvägget

Lucka 24

2023 Tandfens sockersöta cirkus

Tomten och Märkligheten

Så började det...

Under 12 år lånade den ideella teaterföreningen skogar ägda av privata markägare för att spela interaktiva föreställningar för barn.

Att varje sommar börja om från noll i ny skog var frustrerande. Det fanns så mycket att berätta och så många fler barn som ville se äventyren än vad vi hade möjlighet att ta emot. Nordanstigs kommun bytte till sig ett parti skog som teaterföreningen arrenderat för att sedan köpa in. Slutmålet är att sagoskogen ska bli en stiftelse där skogen och platserna kan fortsätta tas om hand och utvecklas och där eventuella framtida överskott återinvesteras till den lokala befolkningen och naturen.

 

Tack vare ett beviljat projekt från Leader Hälsingebygden fick vi möjlighet att bygga våra första fasta spelplatser, hos Tomten och Trollen. Region Gävleborg hjälpte oss vidare och 200 ideellt arbetande personer bidrog under fem år med arbetskraft och kunskap. Avgörande var också samarbeten med företag och organisationer som på olika sätt hjälpte oss att utvecklas.

 

Vi hoppas att Trolska Skogen ska ge barnen en kvalitativ upplevelse där vi knyter ihop gammal och ny kunskap där teatersagorna är navet.

Vår förhoppning är att Trolska Skogen ska spela en avgörande betydelse i bygdens utveckling, genom att skapa arbetstillfällen och inspirera till olika sätt att bruka skog. Dessutom vill vi kunna ge de bofasta barnen och ungdomarna tillgång till mer teater och musik.

Trolska Skogen har två ben

Idag står Trolska Skogen på två ben –

Det ideella, där vi har kurser, tar hand om skogen och det vi tillsammans byggt upp och där vi utvecklar arbetet med barn och ungdom.

Det andra benet är den ekonomiska föreningen där vi arbetar med driften och anställningar av sommarens och julens personal samt utvecklingsfrågor.

Slutmålet är att alltsammans ska bli en stiftelse som fortsätter att verka för barn och ungdom och föra berättelser om skogen, folktro och natur vidare-

så att alla som gett in kraft och möjligheter i Trolska Skogen har gjort det för generationer framåt.