Historia
Trolska skogens historia
Trolska Skogen är en levande sagoskog i Mellanfjärden mellan Hudiksvall och Sundsvall. Här går naturen, sagor, folktro, musik och sång hand i hand. I år är det nio år sedan skogen slog upp sina portar och varje år besöker 30 - 40 000 personer den trolska världen.
Sagorna i skogen
2011 Gullfinas Hemligheter
2012 Älvablåst och Drakdrömmar
2013 Den förtrollade asken
2014 Trollen i trassel
2015 Jätten Hjärtegulls gåta
2016 Önskeskogen
2017 Skägget i brevlådan
2018 Fjärilar i Magen
2019 Tick Tack Tiden
SÅ började det...
Det hela började med att vi i den ideella föreningen under 12 år lånade privata skogar och spelade interaktiva föreställningar för barn. Att varje sommar börja om från noll i ny skog gjorde oss alla frustrerade för vi kända att här fanns så mycket att berätta om och så många fler barn som ville se än vad vi hade möjlighet att ta emot. Nordanstigs kommun bytte till sig skog som teaterföreningen idag långtidsarrenderar. Leader Hälsingebygden trodde på vår idé om att bygga fasta sagoplatser och vi fick då genom ett beviljat projekt möjlighet att bygga tomtarna och trollens platser. Region Gävleborg hjälpte oss vidare och 200 ideellt arbetande personer har under fem år bidragit med arbetskraft och kunskap. Avgörande har också varit fina samarbeten med företag och organisationer som på olika sätt hjälpt oss utvecklas.
Vi hoppas att Trolska Skogen ska ge barnen en kvalitativ upplevelse där vi knyter ihop gammal och ny kunskap och blandar det till sagor från skogen. Vi hoppas att Trolska Skogen ska spela en avgörande betydelse i bygdens utveckling genom att skapa arbetstillfällen och inspirera till olika sätt att använda skogen. Vi hoppas kunna ge de bofasta barnen och ungdomarna tillgång till mer teater och musik.
Trolska skogen idag
Idag står Trolska Skogen på två ben – det ideella där vi fortsätter kurser, där vi tar hand om skogen och det vi tillsammans byggt upp och där vi utvecklar arbetet med barn och ungdom. Det andra benet är den ekonomiska föreningen där vi arbetar med driften och anställningar av sommarens och julens personal samt utvecklingsfrågor. Slutmålet är att alltsammans ska bli en stiftelse som fortsätter att verka för barn och ungdom och föra berättelser om skogen, folktro och natur vidare- så att alla som gett in kraft och möjligheter i Trolska Skogen har gjort det för generationer framåt.


